Det är mycket snack om de sociala tjänsterna Pinterest och Instagram.

Själv känner jag en viss motvilja att grotta ner mig i ytterligare en social tjänst med osäker framtid. Istället skulle jag vilja lyfta fokus mot tre fakta om vanliga internetanvändare och hur vi ska förhålla oss till dem:

  1. 75 procent av svenskarna använder internet för att söka information om varor och tjänster enligt Statistiska Centralbyrån. Inom åldrarna 25-34 år är andelen 89 procent, medan bara 47 procent av pensionärerna gör det.
  2. 5 procent av detaljhandeln i Sverige är e-handel.
  3. Mobilen blir en allt viktigare kanal för privatpersoner och företag att nå internet.

Många inser inte hur viktig webben är i kundkommunikationen. Företag och organisationer som vill lyckas måste ha en bra hemsida med relevant innehåll som stödjer affärsmålen. Webbsidan måste ha en hög synlighet hos Google eftersom det är det viktigaste verktyget för oss att hitta information på webben. Detta är lika viktigt för att sälja produkter, sprida budskap eller locka kompetent personal.

Webbsidornas design och tekniska utformning är ofta okej. Problemen handlar mer om dålig analys av vilket innehåll som ska ut på webben och hur dessa texter och bilder ska utformas. Innehållet ska stödja affärsmålen i alla delar.

E-handeln får ofta större uppmärksamhet än dess omsättning motiverar. Tittar vi på de stora detaljhandelskedjor som lanserat e-handel är omsättning på nätet låg i förhållande till andra kanaler. Men det finns undantag. Inom bokbranschen sker all tillväxt på nätet och nätbutiken Adlibris är större än den största bokkedjan i Sverige.

Även inom resebranschen har nätet blivit den viktigaste kanalen. Men på sikt kommer e-handeln att få en ökad betydelse i alla branscher och går därför inte att ignorera.

Svenskarnas kärlekshistoria med sina smartmobiler är synliga för alla på gator och torg. Här har trafiksiffrorna vuxit från ingenting till någonting på de senaste 18 månaderna. Idag kan du inte planera en ny hemsida utan ta med mobilens lilla skärm i beräkningen.

Mitt tips är att när ni har läget i kontroll utifrån dessa fakta, då kan man testa Pinterest och alla de andra hundratals sociala tjänster som kommer att lanseras de närmaste åren.

PS. Missa inte Alex Schulman och Sigge Eklunds fantastiska podcast Alex & Sigge. Bäst just nu på Itunes. De är roliga och smarta med massor av bisarra infall som hela tiden får dig att fundera på deras mentala status och kanske ifrågasätta dig själv mellan varven.