Sociala medier har gjort webben mycket roligare. Det finns en kraft i att vanliga användare bloggar, hänger på forum, skriver och kommenterar. Men allt gott kan missbrukas.

Kommentar-funktioner, forum och bloggar har givit många rättshaverister som tidigare fick nöja sig med att få in en och annan insändare i lokaltidningen och arga lappar i tvättstugan en plattform att vältra sig i bitterhet och hat.

Många av dessa troll arbetar med stora konspirationer som ett filter för att tolka verkligheten. De vet också att ju mer de tar i desto fler läsare får de.

Trollen bekämpas bäst med ett kallt sinne och en känsla för proportioner när de anklagar er för högförräderi. Visst kan det vara bra att bemöta ett troll på ett forum eller blogg, men det är ingen mening att slösa energi på ändlösa kommentar-trådar eftersom ett äkta troll aldrig ger upp och alltid tolkar det du säger och gör utifrån värsta möjliga sceneriet.

Trollen kommer alltid finnas där. Tack och lov dominerar de inte webben, men de syns och hörs. Samtidigt jagar de alltid något nytt fenomen, företag eller person att hata. Hatar de ditt företag idag så hatar de någon annat i morgon.