Kreditupplysningsföretaget UC vill gärna tjäna pengar på ID-kapningar. Därför vägrar de att spärra brottslingarnas möjlighet att utnyttja ditt personnummer.

I förra veckan fick UC (Upplysnings Centralen) en viss spridning av sitt pressmeddelande om att ID-kapningarna ökar. Det handlar om att brottslingar tar över din identitet för att låta dig betala för lån och inköp. Enligt UC omsatte ID-kapningarna 5,5 miljarder kronor förra året.

Säljare hos UC har försökt att sälja på mig UC ID-skydd. De började med att berätta vilket problem ID-kapningar var för samhället och drabbade individer. När de lyckats göra mig riktigt paranoid erbjöd de lösningen i form av deras tjänst UC ID-skydd för 828 kr/år för mig personligen och 1295 exklusive moms för mitt företag. En billig lösning för att slippa oroa sig för ID-kapning. Eller?

Själva grunden för ID-kapningar är UC själva. När ett företag säljer en produkt eller tjänst mot faktura till en privatperson eller företag tar de normalt en kreditupplysning. Då måste kreditupplysningsföretaget upplysa personen eller företaget om att något begärt en kreditupplysning på dig. Men bedragaren som köper varor i ditt namn eller ditt företags namn har tidigare gjort en adressändring på dig så att du får aldrig informationen kreditupplysningen.

Om du blivit utsatt för en ID-kapning kan du spärra ditt personnummer eller organisationsnummer hos UC så att inte folk kan beställa varor eller lån på din bekostnad. Personligen har jag inget behov av ta konsumtionslån eller köpa varor mot faktura och ville att UC skulle spärra mitt personnummer och mina organisationsnummer. Men det gör de bara efter att du blivit utsatt för en ID-kapning. När det är för sent.

Deras löjliga UC ID-skydd spärrar ingenting utan skickar bara ett sms eller mejl om någon tar en kreditupplysning på dig eller ändrar din adress. Sedan lovar UC att hjälpa dig om olyckan är framme.

Om UC tillät att människor spärrade sig hos UC skulle de slippa ID-kapningar. Istället erbjuder de en sms-varning för 828 kronor om året.

Det är gratis att utnyttja statens tjänst Min myndighetspost. Du loggar in med e-legitimation och ställer in att du ska få mejl och sms när du får post från myndigheterna. Det innebär att du direkt ser om någon begärt adressändring eller ändrat firmatecknare eller adress på ditt bolag. Min Myndighetspost har även en app med push-notiser.

ID-kapningar är ett stort och växande problem, men UC är snarare en del av problemet än en del av lösningen.