De går att känna igen bilderna på mikrosekunder – skarpa stockfoton på leende generiska människor i kostym eller dräkt – undvik dem till varje pris.

Webben har gjort publicister av varje företag, organisation och varumärke. Problemet är kompetensen att skriva texter och välja bilder inte är lika spridd.

Stockfoton är inte svåra att känna igen. Generiska bilder på leende vackra människor i kontorsmiljö. Sällan har ett anonymt mötesrum i någonstans i USA lockat till så mycket skratt som på stock-bilderna. Man undrar också varför kundtjänstpersonalen med headset alltid har sådan perfekt frisyr. Ingen webbplatsbesökare tror att människorna på stock-bilderna arbetar på ert företag.  De kanske till och med sett samma bilder hos er konkurrent.

Det finns sätt att komma bort från stockfoto-sjukan:

  • Anlita regelbundet en professionell fotograf som tar bilder både nyckelpersoner, vanliga anställda och företagsmiljöer. Det kostar naturligtvis mycket mer än en stockbild – men bilderna kommer att underlätta spridning av ert underhåll i sociala medier. Om man dessutom förhandlar fram ett löpande långsiktigt kontrakt med en fotograf, går det att pressa priserna.
  • Identifiera duktiga fotografer bland de anställda och ge dem tid och utrusning att fotografera på företaget. Organisera tävlingar bland de anställda att ta veckans bild och belöna dem vars bilder används i er kommunikation.
  • Försök att hitta stockbilder som sticker ut lite mer och som inte känns så amerikanska. Sök på bildcommunitys som Flickr – antingen efter bilder som publicerats under Creative Commons för kommersiellt utnyttjande, eller kontakta fotografen och gör upp om ersättning.