Digitala musiktjänster som Spotify har fått unga att sluta lyssna på kommersiell musikradio. Idag har 61 procent av ungdomarna i åldrarna 9-19 år tillgång till Spotify. Det visar en ny undersökning från Sifo.

Ett nytt medielandskap håller på att växa fram. Samtidigt som privata radiostationerna har tappat 2 procentenheter av sina lyssnare på ett år till 30,9 procent har under samma tid antalet registrerade användare av Spotify i Sverige ökat från 300.000 till över 1,5 miljoner.

Det är i huvudsak de yngre som väljer Spotify och andra digitala musiktjänster på nätet. I Sifos undersökning svarade 60 procent av de tillfrågade i åldern 9–19 år att de använde de digitala musiktjänsterna varje vecka, och över 70 procent lyssnade varje månad.

– De rena musikformaten i radio verkar tappa sin attraktionskraft. Det gäller framför allt bland de ”unga vuxna” i åldern 20–34 år. Kanske beror det på att det i dag finns så många sätt att skaffa sig den musik man vill höra. Ett exempel på detta är Spotify och andra musiktjänster som inte fanns för några år sedan, säger Ingrid Östlund, chef för omvärlds- och publikanalys på Sveriges Radio till DN.

Läs mer på: www.dn.se