Ungas köpbeslut påverkas i allra högsta grad av YouTubers kommersiella samarbeten, enligt en undersökning från YouTube-nätverket Troot network.

Ytterst få unga är negativa till kommersiella samarbeten på YouTube (13 procent). 37 procent av målgruppen 15 till 35 påverkas ibland av YouTubers kommersiella samarbeten och 8 procent gör det ofta, enligt en undersökning från YouTube-nätverket Troot network.

Den dagliga räckvidden hos YouTubers (64 procent) bland unga är nästan dubbelt så hög som för kommersiell TV (33 procent). I gruppen 15 till 21 år är YouTubers räckvidd fyra gånger högre än för kommersiell TV.

– YouTube är i det här fallet starkast av alla mediekanaler. Jag som kommer från köparsidan trodde inte att YouTube gav så här pass stark påverkan. YouTube verkar i många fall starta köpinitiativet. Den indikatorn ger oss lite vatten på vår kran: att här finns det en stor potential, säger Christofer Båge, landschef för Troot Network i Sverige, till Dagens Media.

90 procent av de tillfrågade tittar på YouTube varje vecka och 65 procent uppger att de övervägt att köpa en produkt eller tjänst som de sett i en sponsrad video skapad av en YouTuber.

Undersökningen gjordes i december 2017 och 1000 respondenter i åldrarna 15–35 år deltog.

Läs mer: https://www.dagensmedia.se/medier/rorligt/rapport-youtube-effektivast-pa-att-trigga-kopsug-hos-unga-6907964