En förlorad domän kan bli en dyr affär. Och åtta procent av alla domäner som upphör registreras direkt av domäns- spekulanter, enligt Tech Crunch. Det är inte kul när ett skumt porrföretag vill utnyttja ditt varumärke och det är både kostbart och krångligt att få tillbaka rätten till sitt eget domännamn.

Betala också för kasserade domäner om du vill slippa att dyka upp i fel sammanhang. I slutet av 2004 startade jag en politisk blogg. Det blev att par intensiva år av bloggande som lärde mig en hel del om byggande av sociala nätverk på webben. Sommaren 2006 lade jag ner bloggen, främst för att jag tröttnat på den hårda tonen i den politiska bloggosfären. Här kunde historien ha slutat.

Men i mars tog en kille från Skellefteå över min gamla domän och lade upp en ren spamsida med en massa reklamlänkar. Han tänkte utnyttja domänens höga pagerank, Google-juicen, till att driva trafik till en sida med en massa meningslösa reklamlänkar.

Problemet var att väldigt många fortfarande länkade dit med mitt namn Urban Lindstedt i länktexten. Så när jag googlade mitt namn kommer en spamsajt upp som etta. Inte särskilt kul. Jag fick lägga ner en hel del tid till att be bloggar ta bort gamla länkar till min numera kidnappade domän. Jag gjorde dessutom en spam-anmälan till Google.

Med tiden tappade spamsajten i ranking hos Google, men den hänger fortfarande kvar hos Live Search, Yahoo och Sesam.

Så mitt råd är att betala hellre några år extra för en kasserad domän än att riskera att bli en ofrivillig reklamjulgran.