Räkna med rysk inblandning i den svenska valrörelsen i år. Därför är det viktigt att du lär dig att känna igen ett ryskt troll när du ser den och deras svenska nyttiga idioter.

Skulle vi kunna enas om att valåret 2018 är vi lite försiktiga med att sprida vidare upprörande nyheter från otydliga källor i våra sociala nätverk? Skulle vi kunna lära oss lite grundläggande källkritik innan vi slänger oss på delarknapparna?

Idag är det klarlagt att Ryssland med hjälp av digitala jättar som Facebook, Google och Twitter påverkade det amerikanska valet. Med tanke på hur jämt det var i valet var varje röst viktig i vissa stater. Och ryssarna fick en president som alienerat sina vänner i världen, tappat internationellt inflytande och gärna myst med ledare för skurkstater som Saudiarabien.

Det är tydligt att Facebook, Google och Twitter inte själva vill ta ansvar för sina centrala positioner i det digitala ekosystemet. För lite för sent är en ganska bra sammanfattning av de digitala jättarnas ansvarstagande när hela demokratin står på spel. Vi kan glömma att de digitala jättarna kommer att ta ansvar i Sverige.

Problemet med de filterbubblor som uppstår på Facebook och Googles personaliserade sökresultat är att det är nästan omöjligt att få en överblick över de ryska trollen. Twitter är öppnare till sin natur men i allra högsta grad fragmenterad i olika bubblor. Jag har försökt att följa några högerextrema twittrare, men det är oerhört jobbigt att vara i deras verklighetsbild av jihad och systemkollaps. Det hela blir ju inte bättre av att många politiska twittrare som representerar vanliga riksdagspartier, har ett tonläge som närmar sig extremisterna.

Vi vet från USA och Frankrike att ryssarna gärna lierar sig med högerextrema och främlingsfientliga grupper. Några få miljoner kronor för att sprida halv- och hellögner om invandring kommer att få stor effekt.

Sverige är i allra högsta grad inom Rysslands intressesfär. En kaotisk svensk inrikespolitik med oklart parlamentariskt läge är kanske inte samma seger som USA:s narcissiska president, men en bit på vägen.

Det ligger i trollens intresse att ifrågasätta traditionella mediers hederlighet. Det öppnar dörren för alternativa medier vars främsta agenda är att sprida en världsbild, framför korrekt fakta. Visst får traditionella medier saker kring bakfoten ibland, men ambitionen är att ge en så korrekt bild av verkligheten som möjligt.

Initiativ att granska nyheter och viraler är redan på gång inför valet. Men det viktigaste skyddet är om varje enskild medborgare ifrågasätter en nyhet eller påstående innan det delas vidare i sociala nätverk. Nästa gång du blir upprörd över något i flödet – tänk till innan du delar vidare.