Stephan Ekbergh som grundade nätresebyrån Travelstart var en av de få svenska vd-ar som verkligen bloggade. Han skrev om entreprenörskap och sitt liv på ett ovanligt intressant och spännande sätt.

Nu har han slutat blogga. Ska bloggen vara intressant så måste man vara helt igenom ärlig annars blir det bara blek PR, enligt Stephan Ekbergh. ”Ärlighet är stort och fundamentalt, med affärer handlar om att vinna och utforska”, skriver han.

Ekbergh hårdrar allt. Man kan faktiskt vara ärligt utan att skriva om de hemligaste affärsuppgörelserna. Om man är 100 procent ärlig i allt man skriver, men inte skriver om allt så har man kommit ganska långt.

Personligen tycker jag att de flesta vd-ar inte ska blogga eftersom de inte har tid och därför kommer att låta assistenter sköta bloggandet. Dessutom är det ju inte säkert att du kan skriva intressant bara för att du är vd. Sociala medier kräver interaktion för att de ska vara värda besväret. Att finnas på Facebook, Twitter, blogga och så vidare blir meningslöst om man inte aktivt interagerar med de som följer dig. Har du inte tiden att interagera så är det kanske bättre att ägna sig åt gamla hederlig envägskommunikation via webbsidor och gammel-media.

Jag väntar fortfarande på det helt transparenta företaget. Ett företag som via bloggar, forum, Facebook och Twitter verkligen avslöjar allt om sitt företag. Det är garanterat svårt, men det skulle kunna bli ett fantastiskt sätt att få nya kunder.

Själv bloggar och twittrar jag allt mindre ju bättre mitt eget företag går. Om alternativet är att sitta ytterligare några timmar efter normal kontorstid för att skriva en bloggpost så väljer jag hellre att åka hem till familjen. Och då ska ni veta att jag tidigare valde att gå upp klockan sex på lördagsmorgnar bara för att blogga.

Läs gärna Fredrik Wackså bloggpost om Ekberghs avslutade bloggande.

www.wpr.se