Under 2016 har Google genomfört flera viktiga förändringar som påverkar vad som visas för användare som söker efter information. Jajja Magazine sammanfattar det viktigaste du måste veta.

Google separerar sökindex för mobilt och desktop

I oktober meddelande Google att de kommer att separera sitt sökindex i ett desktop-index och ett mobil-index där det senare kommer att uppdateras snabbare.

Det är ingen tvekan om att det mobila indexet är det viktigaste. Att Google skiljer på indexen för desktop och mobilt betyder också att de kommer att ranka sajter olika utifrån om användaren söker med en mobil eller en desktop-dator.

Google kommer att bli allt bättre på att se skillnaderna på vad mobila användare är mest intresserade av i förhållande till desktop-användare. Men i slutändan kan den enda rekommendationen bli att satsa på responsiva sajter. Att skilja på innehållet mellan desktopversionen och mobilversionen blir allt mer meningslöst.

RankBrain 3:e viktigaste rankingsignalen

Google blir allt bättre på att förstå användarnas intention med en enkel sökning.

Den 26 oktober avslöjade Google att RankBrain är deras tredje viktigaste rankingsignal efter innehåll och länkar. Det handlar inte om en vanlig rankingsignal utan är system för maskininlärning som gör det möjligt för Google att bättre förstå intentionen i sökningar och skriven text på webben.

En väldigt stor del av de miljoner av sökningar i sekunden som människor skriver in i Google har blivit tolkad av ett system för artificiell intelligens som kallas RankBrain. RankBrain använder artificiell intelligens för att sätta enorma mängder skrivet språk i ett matematiskt sammanhang kallat vektorer som datorer förstår. Om RankBrain ser ett ord eller fras den inte förstår kan maskinen gissa betydelsen av ordet eller frasen. Det gör det möjligt för RankBrain att hantera ord den aldrig processat tidigare.

Google själva är imponerade över hur väl RankBrain fungerar och de hävdar att signalen blivit den tredje viktigaste rankingsignalen. RankBrain innebär att det blir viktigare att skriva fördjupande längre texter med sammanhang. Korta texter fokuserade kring några nyckelord fungerar allt sämre i sökresultaten. Stärk också alla signaler som visar på sammanhang. Det vill säga se över alla meta-markörer som H1, H2 och så vidare; kategorier och taggar. Korslänka mellan texter för att stärka sammanhang.

Google ökar fokuset på HTTPS

Https har blivit en rankingsignal för Google. Det är ingen viktigt rankingsignal, men icke-krypterade sajter kommer snart att flaggas som osäkra av Googles webbläsare Chrome. Användare kommer därmed att i allt mindre utsträckning klicka på sökträffar som är okryperade.

Google har tydligt meddelat att det kommer att bli mycket viktigt att kryptera trafiken mellan webbläsare och webbserver med ett certifikat. Redan i januari 2017 kommer Googles webbläsare Chrome att markera sajter med inloggning eller kreditkortsbetalningar som kommer att flaggas som osäkra av Chrome om de inte har https.

I nästa steg kommer sajter med http-anslutning märkas som osäkra när användarna surfar med inkognito-läge. Tanken är att användare i inkognito-läge förväntar sig bättre integritet på nätet. Slutligen kommer alla http-sidor flaggas som osäkra med en röd varningstriangel i adressfältet.

När Google så tydligt kräver https-anslutningar från webbsajter är det knappast möjligt att vägra. Det är hög tid för alla sajtägare att snabbt skaffa sig https.

Google har lanserat accelererade mobilsidor

I början av 2016 lanserade Googleaccelererande mobilsidor, AMP, för snabbare laddtider för mobila användare.

I samarbete med ett hundratal medieföretag och annonsteknikbolag har Google tagit fram accelererade mobilsidor (AMP HTML), som är en nedskalad version av HTML som ger snabbare fyra gånger snabbare laddtider på mobilen.

Accelererade mobilsidor är ännu inte en rankingsignal i sökresultatet men vi vet att mobilanpassade sidor rankar högre vid mobila sökningar än desktop-sidor sedan i april 2015.

Publicister som implementerar tekniken har möjlighet att visa puffar för sitt innehåll på ett strukturerat sätt i Googles vanliga mobila sökresultat. Även Twitter kommer att börja att experimentera med hur de ska länka till innehåll i det nya formatet.

Google avskaffade annonser i högerspalten

Google slutade i år att visa annonser i högerspalten vid desktop-sökningar. Undantaget är Google Shopping-annonser och annonser i företagspresentationer.

En annan viktig förändring är att vid kommersiellt intressanta sökningar ändras begränsningen max tre annonser i topp till max fyra annonser över det organiska sökresultatet.

Google Shopping-annonser kommer däremot att fortsätta att ligga i högerspalten och det kan även visas annonser i företagsinformationsrutor i högerspalten.

Förändringen gör att sökupplevelsen på desktop allt mer liknar den på mobil-sökningar. Det borde även öka intresset för att annonsera via Google Shopping.