Många har ett osunt förhållande till sin mobilskärm, som de tyr sig till närmast tvångsmässigt. Förhoppningsvis kan den allt bättre röststyrningstekniken ge oss ett sundare förhållande till skärmarna.

Det är först när internet försvinner i bakgrunden, som vi kan utnyttja fördelarna och slippa nackdelarna med digitaliseringen. Röststyrning är en teknik som kan balansera vårt digitala liv till ett stöd och inte ett tvångsmässigt skärmsyndrom.

På mina barns grundskola är numera mobilerna förbjudna under både lektions- och rasttid. En del digitala talibaner ojjar sig över att inte ungarna får ägna all sin vakna tid åt skärmar.

Motiveringen är att det var ett störande moment när mobilerna ska plockas fram efter lektion samt att skolan vill att eleverna ska umgås på rasterna istället för att dyka ner i sina mobiler.

Sådana drastiska åtgärder går ju inte att använda mot vuxna. Men jag tycker att man gott kan samla in folks mobiler under möten och konferenser. Har man ett möte är ju tanken att man ska diskutera – inte kolla mejlen.

Reklamen brukar veta när vinden vänder och nu uppmanar till och med mobiloperatören Tre oss att sluta mobilknarka och istället ha ”ett bra uppkopplat liv”.

Bakgrunden till konceptet ”ha ett bra uppkopplat liv” kom efter det mest omfattande analysarbetet i Tres historia med interna workshops, kvalitativa och kvantitativa studier med målgruppen, trendrapporter och forskningsunderlag, skriver Resumé Insikt.

Förhoppningsvis kommer de flesta av oss att få ett bättre förhållande till sina mobiler med tiden.  Användarstatistik från mobildrivna sociala medier som Facebook och Snapchat, visar på ett minskat användande hos åtminstone de yngre användarna. De är kanske de unga som först får ett vettigt förhållande till mobilerna.

Själv tog jag bort alla aviseringar på mobilen och avinstallerade Facebook. Nu har jag återinfört aviseringar för sms eftersom jag såg brådskande sms någon dag försent ibland. Men det är ju inga problem att du läser om den senaste olyckan i Aftonbladet en timme efter att det skrevs om den.

Jag tror att när röstgränssnittet slår igenom med full kraft i Sverige, kommer vi att få ett mer avspänd förhållande till våra mobiler. När vi lär oss att be om hjälp med ett röstkommando, kommer skärmarna att förlora sin överhöghet.