I Kina börjar allt digitalt med appen WeChat, som snarare är ett mobilt operativsystem, än en chattapp. WeChatt visar oss hur vårt digitala ekosystem kan att fungera om fem år.

Att installera WeChat som svensk är nästan meningslöst. Om inte alla kinesisk tecken avskräcker inser du ändå att utan ett kinesiskt personligt nätverk kommer du att känna dig ensam på appen med 800 miljoner användare.

Tencent, som är bolaget bakom WeChat, värderas idag högre än Alibaba som i mångt och mycket kontrollerar e-handeln i världens folkrikaste land och näst största ekonomi.

WeChats tillväxt har naturligtvis underlättats av att Facebook, Twitter, Google och YouTube är förbjudna i Kina. Men WeChat är i allra högsta grad en app som vuxit på egna meriter. När vi i Västvärlden kommunicerar med våra allt populärare chattappar kan kineserna göra det mesta med WeChat. WeChat är inte en chattapp utan mer ett mobilt operativ system som täcker in funktioner som vi i Sverige använder ett tiotal appar och webbsidor till.

Vid sidan om möjligheterna att skicka bilder, texter, röstmeddelanden och musik kan de boka restauranger och biobiljetter, beställa läkartider och taxis, dejta, samt betala sina skatter. Facebook lanserade nyligen en betalfunktion i Facebook Messenger i USA, medan WeChat släppte sin betalfunktioner 2013. WeChats betalsystem WePay gör det möjligt för privatpersoner att skicka pengar till andra privatpersoner, företag att ta emot betalningar från privatpersoner samt möjlighet att betala i fysiska butiker.

Företag med konton på WeChat har färdiga widgets för exempelvis hårdvaru-API:er, butiker, kuponger, gruppmeddelanden, och konsumentservice-API:er. Det finns 10 miljoner officiella konton som utnyttjas av företag och andra organisationer. De officiella kontona är uppbyggda på samma sätt vilket gör det enkelt för användare att interagera med den design som bygger på välkända knappar. Sedan är kineserna bekväma med en design som för en svensk uppfattas om extrem rörig. Det har också en högre acceptans för att en tjänst inte alltid fungerar.

Andra roliga funktioner är WeChat Shake som gör det möjligt att komma i kontakt med en slumpmässigt vald användare bara genom att skaka mobilen. En funktion viktigare än den låter i ett land där folk flyttat till städer av Londons storlek som var byar för 15 år sedan.

När vi vill veta om framtiden, tittar vi idag främst västerut till Silicon Valley och de stora bolagen Facebook, Google, Apple och Amazon. Frågan är om vi inte ska titta österut för en alternativ mobil verklighet.