Den ryska sökmotorn Yandex skrotar länkar som rankingsignal för kommersiella sökningar.

Den ryska sökmotorn Yandex kommer under 2014 att sluta ta hänsyn till länkar när de ska bedöma hur en sajt ska ranka när användarna söker efter produkter och tjänster. Till att börja med kommer förändringen införas i området kring Moskva.

Länkar har ända sedan Google etablerades sig i slutet på 1990-talet varit en av de viktigaste rankingsignalerna för sökmotorer. Nu har den största sökmotorn i Ryssland tagit ett steg bort från länkarna.

– Det är mycket oväsen runt länksignaler, särskilt för kommersiella sökningar i Ryssland. Vi ser mycket köpta länkar och automatiska länkar där ingen människa har varit involverad. Problemet med dessa länkar är att de ofta lurar användare och är vid sidan om det aktuella ämnet, säger Alexander Sadovskij, chef för webbsöket på Yandex.

Yandex upplever att värdet på länkarna har minskat de senaste tre åren. Istället tittar sökmotorn mer på användarnas interaktion på nätbutikerna, hur enkelt det är att genomföra ett köp och hur brett sortimentet är. Yandex har precis som Google sin egen webbanalystjänst, Metrika, vilket ger sökmotorn enorma mängder information om hur användare interagerar med sajter.