Unga köper i betydligt högra grad produkter som influncers visat på YouTube än om samma produkt visats på Instagram eller en blogg. Det visar en rapport från Troot Network och mediebyrån OMD.

Två tredjedelar (65 procent) av målgruppen 15–35 år, uppger att det är störst sannolikhet att de köper en produkt som visats av en influencer på YouTube. Det kan jämföras med 17 procent för Instagram och fem procent för blogg, enligt en rapport från Troot Network och mediebyrån OMD, som bygger på en webbpanel med över tusen svarande.

Äkthet är den största orsaken till att YouTube påverkar mer än Instagram och bloggar, tror Daniel Strandberg, vd på Troot Network.

– Genom YouTube får man en mycket mer nära kontakt med tittaren, det blir mer trovärdigt. Följer du en YouTubekanal där du verkligen gillar individen, så blir han eller hon mer eller mindre som en vän till dig. Om en vän rekommenderar något så litar man på det, säger han till Dagens Media.

Trots att rapporten visar att de flesta (78 %) tycker att det finns ett värde i att visa produkter eller tjänster via YouTube-klipp, så svarar 42 procent att de aktivt valt att avfölja en YouTuber, på grund av att de anser att det har varit för många kommersiella samarbeten.

Läs mer: https://www.dagensmedia.se/nyheter/rapport-youtube-paverkar-mer-an-instagram/