Var tredje 15-24-åring tittar på Youtube varje dag, enligt en ny rapport från analysföretaget Mediavision. Unga tittar lika mycket på Youtube som traditionell tv.

Youtube fortsätter att öka och nådde under årets första kvartal 21 procent av befolkningen, enligt en rapport från analysföretaget Mediavision. Bara SVT och TV4 når fler en genomsnittlig dag.

– Att Youtube nu är i nivå med några av våra största TV-kanaler när det gäller såväl räckvidd som tittartid påverkar såklart både annonsörer och traditionella TV-aktörer. Annonsörerna ser redan idag ett ökat utbud av unga och kommersiellt attraktiva målgrupper på Youtube och TV-kanalerna måste i snabbare takt bygga strategier för sina reklamfinansierade onlinetjänster, säger Marie Nilsson, VD Mediavision.

Youtubes tillväxt har främst drivits av unga, men under det senaste året är det äldre som ökar tittandet mest. Bland unga är Youtube den överlägset största kanalen. Var tredje 15-24-åring använder tjänsten en genomsnittlig dag och de lägger lika mycket tid på Youtube som på all traditionell TV sammantaget.

Viktiga mönster i Youtube-tittande enligt Mediavision:

  • Unga tittar på betydligt fler klipp per dag än äldre Youtube-tittare.
  • Många konsumenter väljer också att följa fler kanaler eller konton på Youtube, vilket visar på ett ökat engagemang.
  • Genrer som komedi, musik och spel är vanligast att följa, men kraftigast ökning syns framförallt bland Youtube-kanaler för matlagning, hälsa, skönhet och mode.

Mycket av tillväxten drivs av det mobila användandet av Youtube som växer dubbelt så snabbt som desktop-användandet, enligt Youtubes vd Susan Wojcicki.