SEO-test E-handel 2011

Hej och välkommen till vårt test av e-handelsplattformar. Testet är menat som en guide som ska hjälpa konsumenter att välja ut verktyg som ökar möjligheterna till bra synlighet på Internet. Testet tar inte hänsyn till subjektiva ting som användarvänlighet eller liknande. Det betygsätter enbart vilka SEO-funktioner som finns i verktygen och förmedlar till konsumenten ifall denne måste tänka på att köpa till extra moduler eller konsultjobb för att komma åt funktionerna.

Testens historia

Testningen av verktyg startade 2008 på hösten med testning av publiceringsverktyg och följdes upp våren 2009 med ett test av e-handelsplattformar. Målet var att lyfta upp SEO på dagordningen och att påvisa vilka brister systemen hade.

Det finns två visioner med testen:

  • Att hjälpa alla aktörer så att de kan erbjuda sina kunder SEO-vänliga system. Detta genom att låta dem ställa upp i detta test och erbjuda dem gratis konsultation.
  • Att SEO-funktionerna ska återfinnas direkt i verktygen eller att det som krävs är något leverantörerna gör utan att kunden behöver tänka på det.

Om årets test

För den som följt testen märktes det säkert av att e-handelsversionen av testet nu flyttat från våren till hösten. Detta gjordes av följande anledningar:

  • Vi fick tid till att bygga http://seotest.jajja.com som nu huserar testet. Vi har gått ifrån Google Docs och skapat oss en bättre infrastruktur. Det kommer att underlätta kommande test, inte minst CMS-versionen av testet som vi hoppas få klar innan årsskiftet.
  • Vi har flyttat ihop de två versionerna av testen. Vår tanke tidigare var att få fokus på ett test i taget för att inte skapa förvirring och att testen inte skulle stjäla uppmärksamhet av varandra. I verkligheten blev det motsatt effekt, varje släpp av ett test innebar massor av frågor om det andra testet och aktörerna som hörde hemma där.

Kanske slår vi nästa gång ihop testen till ett och samma test där aktörerna får markera om de har CMS eller e-handelsplattformar. Du som läsare får gärna höra av dig till Jimmy Wirsborg med åsikter. Du finner hans kontaktuppgifter i de blå rutorna runt om på denna webbplats.

Hypotes inför testet

En stående hypotes är att antalet verktyg som får högsta betyg kommer att vara högre än tidigare test. Det har inte tillkommit så mycket nytt, testet är nästan identiskt med tidigare år och det är inga e-handelsplattformar som fått färre funktioner. Om det blir så kommer en direkt följd av det bli att testet får kritik för att vara för snällt.

Genomförande

Detta ändras inte nämnvärt från år till år utan via dialog med utvecklarna av verktygen så har information inhämtats kring vilka funktioner som finns i deras verktyg. Hur den presenteras för användaren eller hur den är paketerad påverkar inte det slutgiltiga betyget.

Varje verktyg har från början haft högsta betyg och sedan har varje funktion som saknats räknats av. Detta bestraffande sätt att räkna är något som vi funderat över i årets test och fann att det kom sig av att första testet som gjordes var fokuserat på att hitta brister hos verktygen och inte styrkor. Det är ett negativt synsätt som kan komma att försvinna.

Slutsatser

Visma går in som ny aktör i testet och får tyvärr ett icke godkänt betyg på sitt utbud av sökmotoroptimeringsfunktioner. Vismas betyg är symptomatiskt för publiceringssystem och e-handelssystem som kommer från företag som har sin kärnverksamhet utanför nätet. Vi såg samma sak med Mamuts publiceringslösning, de är inte med i år och var inte med förra året heller. Vi försökte öppna upp en dialog med Mamut när de fortfarande var med i testet men misslyckades med att få gehör för vikten av sökmotorsynlighet.

Visma har sagt till oss att testet missgynnar dem då de lagt fokus på att kundernas webbshopar ska sökmotoroptimera sig automatiskt. Automatiserad SEO är viktig, speciellt för webbshopar som har en tendens att bli väldigt många sidor, och det är en del av att nå ett fullt betyg i detta test, men utan möjlighet till manuell kontroll så når man inte hela vägen.

Vi ser också en brist på funktioner hos kunder som har Fortnox, en annan aktör som vi inte lyckats få tillräckligt med information kring för att ha med i testet och som också har sin kärnverksamhet utanför nätet. De aktörer som har nätet som huvudområde har helt klart ett stort försprång när det kommer till att få webbshopar att synas vitt och brett på Internet. Nackdelen blir istället ofta att e-handlare som väljer dessa har sämre kopplingar till sina affärs-, bokförings- eller faktureringssystem.

Vi vill dock inte döma ut de aktörer som idag har annat huvudområde och saknar tillräckliga SEO-funktioner utan hoppas att de tar in kompetensen och ser till att skifta fokus för sina nätlösningar, men ska man dra igång en webbshop idag så bör valet av shop falla på någon av alla de som fått 5,0 eller väldigt nära i betyg.

För alla aktörer som idag inte jobbar med nätet men har verksamheter där en produkt som e-handelslösning skulle vara ett starkt komplement till produktportföljen: Ta in rätt kompetens och sätt rätt fokus eller kontakta någon av alla de aktörer som fått höga betyg i detta test och fråga om de är intresserade av samarbeten.

System Betyg
E-butik Guld (v7.4) 5
ShopSetup 3.0 5
C4Media E-butik 5.2 5
DanaWebShop 1.4.5.0 build 4 5
Internetbutik v7.1 5
Litium Studio 4.6 5
EC Web 3.9 5
Dynamicweb 7.2 5
SiteDirect eCommerce Suite v6 5
Shopic eCommerce (CreativeCart eCommerce 2.4) 5
WebshopOnline.se 5
Panagora EDGE 1.3.8 5
Wipcore eNova 5.3 5
Entreprenör e-handel 5
Sitoo Webshop 5
SiteSmart 4.03 5
Nordisk e-handel 5
Easyweb E-handel 5
Talex Webshop Standard v9.0 5
ePages 6.12 5
Jetshop Commerce 5
Intershop Enfinity Suite 6 4.9
Shop4Sale 5.5.18 4.9
Starweb Webbutik 5.0 4.8
Smart e-handel 4.8
E-butik.se 4.8
Prestashop 1.4.4 4.6
Shopitoo 4.5
WP e-commerce 3.8 4.5
NX2 4.8.3 4.4
Stora e-butiken (e-Pages) 4.2
Visma Avendo Webshop 2.3

Som Google Premium Partner har Jajja en unik ställning som utpräglad digitalbyrå, med mångårig erfarenhet och djupgående expertis av Google.