SEO-tips

96 procent av all trafik från Google kommer från sökträffar på första resultatsidan. Från andra resultatsidan kommer bara 2,5 procent av söktrafiken till amerikanska sajter, enligt en undersökning från iCrossing som citeras av Emarketer. Därför handlar all sökoptimering om att komma upp på första resultatsidan.

Sökmotorer är det viktigaste verktyget för folk att hitta information, oavsett om de gör det som privatpersoner eller företagare. Därför är det affärskritiskt att ha koll på din sajts sökstatus. Först kollar du hur många sidor Google har indexerat av din sajt genom att skriva in kommandot site:dinsajt.se i sökrutan. Om du har få sidor i Googles index är det sannolikt något tekniskt fel på din sajt.

Välj sedan att göra ett antal sökningar i Google, Yahoo och Live.com på det som du uppfattar som de viktigaste sökbegreppen för din bransch. Finns du med på första sidan av resultaten är det ok. Att ranka etta på sitt företagsnamn är ingen bedrift; och gör du inte det bör du göra en djupare analys av din hemsida.

Hos Googles verktyg för webbansvariga finns det ytterligare möjligheter att analysera din sajts status hos Google. Efter att du verifierat för Google att det verkligen är din sajt du studerar, genom att ladda upp en särskild fil i webbroten, så går det att se de vanligaste sökningarna som gjorde att din sajt visades, samt de vanligaste sökningarna som gjorde att sökarna klickade sig vidare till din sajt.

Att välja rätt publiceringsverktyg eller e-handelsplattform är en viktig förutsättning för att driva söktrafik. Tre av Sveriges populäraste publiceringsverktyg Drupal 6.14 – Xel 23; Episerver CMS 5 och Polypoly fick högsta betyg ur sökmotorsynpunkt vid en omfattande granskning av tjugoen publiceringsverktyg av sökoptimeringsfirman Jajja. Fyra publiceringsverktyg fick 4,9 i betyg: Lemoon@4, SiteDirect v5.2, Litium Studio 4.4 och bloggpubliceringsverktyget WordPress 2.8.6.

Alla betyg över 4.5 är bra, medan sajtägare ska vara försiktigare med alla system som får ett lägre betyg än 4,5. Då gäller det att veta vad som saknas.

Länktexter viktigast för att lyckas i Google

Länktexten i externa länkar som pekar mot din webbplats är den viktigaste faktorn för att ranka i sökmotorerna. Det är resultatet när Seomoz frågat 72 sökoptimerarna om rankingfaktorer.

– Underoptimerade sidor med många ingående länkar rankar betydligt bättre än väloptimerade sidor med få inkommande länkar, kommentarer seo-experten Hamlet Batista.

Externa länkar är och förblir den viktigaste faktorn för att lyfta en sajts innehåll i Googles sökresultat. På andra plats kommer inte oväntat nyckelord i titeltaggen, följd av ren länkpopularitet.

Om man jämför Seomoz undersökning från 2007 med den senaste så har texterna i externa länkar gått från den tredje viktigaste faktorn till den viktigaste för att ranka till den viktigaste.

Den faktor som i störst utsträckning kan sänka en sajts ranking i sökmotorerna är enligt undersökningen cloaking, dvs. att visa ett innehåll för sökmotorerna och ett annat för besökarna.

Teknisk sökmotoroptimering

Här följer några enkla tekniska steg som kommer att förbättra din synlighet i sökmotorerna.

• Varje enskild sida på din hemsida bör ha en unik titeltagg med rätt nyckelord. Detta påverkar inte bara din synbarhet utan ökar även användarnas klickfrekvens.

• Ni ska ha relevanta rubriker märkta med html-taggarna H1, H2 eller H3. Olika stycken i dina texter bör vara märkta med korrekta taggar. Ofta så används <span> och andra taggar för detta vilket är felaktigt. Sökmotorerna läser och prioriterar korrekta rubriker.

• Skapa en Google Sitemap som läggs i rootmappen hos ditt webbhotell. På http://www.google.com/webmasters/ kan du registrera din hemsida och skapa en webbplatskarta så att Google enkelt kan hitta alla sidor på hemsidan. Med det verktyget får du också en diagnos på din hemsida så att du enkelt hittar eventuella hinder för Google.

• För att underlätta för vanliga besökare och andra sökmotorer att hitta på din hemsida bör du skapa en sajtkarta (eng Sitemap) över alla dina sidor som du länkar till från din ingångssida. En sajtkarta är en undersida som översiktligt länkar till alla viktiga sidor på din webbsajt. Här har du dessutom full frihet att skriva bra länktexter. Sajtkartan bör inte innehålla mer än 100 länkar per sida, blir det fler bör länkarna delas upp på undersajtkartor.

• Markera viktiga sökord i texterna med taggen <strong>. Detta gör man för att framhäva viktiga sökord och det tar sökmotorerna hänsyn till. Ofta så använder man taggen <b>, för bold text, men det är en grafisk renderingsfunktion (http://www.w3.org/TR/html4/present/graphics.html#h-15.2.1) medan <strong> (http://www.w3.org/TR/html4/struct/text.html#h-9.2.1) är textstruktur för framhävande av viktig text.

• Testa din kod. Med hjälp av http://validator.w3c.org kan du kontrollera att din kod är korrekt. Detta är viktigt för att se så att det inte finns några hinder för att sökmotorerna ska kunna se hela innehållet på din hemsida.

• Utnyttja alternativa texter för bilder. Använd alt-taggen till dina bilder för att beskriva dem i text. Skriv också rätt nyckelord i texter kring bilderna och namnet på själva bildfilen bör innehålla viktiga nyckelord.

• Använd title-attribut på dina interna länkar. På det sättet så beskriver du för både besökare och sökmotorerna vilken information länken leder till.

• Istället för att döpa dina webbadresser, url-er, till index.php?id=1 så bör adresserna skrivas om med exempelvis mod_rewrite för apache och isapi_rewrite för IIS enligt modellen ”index.php?id=boka_flygbiljett” eller ”begagnade_bilar.php”. Detta kommer att öka klickfrekvensen. Om du inte har möjlighet till att använda en rewrite regel kan du döpa dina filer till exempelvis ”hotell.html”.

Strategisk länkuppbyggnad

För att skapa en framgångsrik länkstrategi är det ett antal saker man bör tänka på. Här följer ett antal tips och råd:

• Relevans är mycket viktigare än PageRank . Det första man bör titta på när man väljer sidor att skaffa länkar från andra sajter är relevans. Vi rekommenderar inte att ni enbart skaffar länkar med hög PageRank. Det är många faktorer hos länkar som bidrar till en hög ranking i sökmotorerna och enbart länkar med hög PageRank kommer inte att åstadkomma detta. Det är vanligt att hemsidor med låg PageRank rankar högt i sökresultaten hos sökmotorerna. Relevanta länkar är viktigare än länkar med hög PageRank. Relevanta länkar kommer från hemsidor som berör samma ämne som din egen hemsida gör. Om din hemsida handlar om fastighetsmäklare så är länkar från olika fastighetsmäklare att föredra framför sidor som handlar om bilar eller hästar.

• Fokusera på rätt sökord. Ankartexten, eller länktexten, som är den läsbara länken du klickar på för att komma till en hemsida som länken pekar mot är viktig för hur sökmotorerna bedömer en särskild hemsida eller sajt. Sökmotorerna associerar din hemsida med den länktext dina inkommande och interna länkar har. Om du använder länktexten ”sökmotoroptimering” så kommer det att förbättra relevanspoängen för just ”sökmotoroptimering” för din hemsida.

Variera länktexten. Ankartexterna ska variera eftersom naturlig inlänkning som uppstår spontant varierar. Hundratals länkar med exakt samma ankartext kan sänka en sajt i sökmotorernas ögon då mönstret på de inkommande länkarna blir alltför likartat och inte naturligt. En naturlig länktillväxt innehåller länkar med länktexter som ”klicka här” eller ”företagsnamnet” etc. Länkar till Jajja kan t ex innehålla textlänkar som:

Jajja
Jajja.com
Sökmotoroptimering
Internetmarknadsföring
SEO
Läs om SEO
Klicka här

Att använda dina viktigaste sökord som länktext samt att du varierar länktexten kommer att ge dig de bästa förutsättningarna till höga placeringar i sökmotorerna på fler sökbegrepp.

• Länka till sidor som finns kvar. För att undvika onödigt arbete är det viktigt att länka till sidor som kommer att finnas kvar i framtiden, annars går länkkraften förlorad med tiden. De är också viktigt att alla dina inkommande länkar riktas mot rätt form av ditt domännamn. Sökmotorerna kommer att behandla din hemsida olika om vissa länkar riktas mot www.dinhemsida.com och andra mot dinhemsida.com. De två adresserna betraktas som olika sidor. Välj därför hur du ska länka, med eller utan www – detta gäller även för interna länkar. För att inte gå miste om naturliga länkar riktas mot din domän t ex utan www (om du valt att alltid använda www) så bör du skapa en permanent ompekning från dinhemsida.com till www.dinhemsida.com.

• Länka djupt i hemsidans länkstruktur. Rikta dina inkommande länkar till viktiga undersidor på din hemsida. De flesta webbmasters eller seo-tekniker optimerar hemsidan med de viktigaste och svåraste sökorden på startsidan. Med korrekt intern länkstruktur kommer även dina undersidor att dra nytta av alla länkar som riktats till startsidan, men om du har undersidor som innehåller sökord eller fraser med hög konkurrens så är det en god idé att länka direkt mot dessa undersidor. Fördelen är att du kan få två träffar efter varandra i träfflistan på Google samt att hela hemsidan indexeras snabbare. Ytterligare en fördel med att djuplänka är att din länkstruktur för hela hemsidan ser mer naturlig ut.

• Skaffa länkar från hemsidor som är olika varandra. Hemsidor som håller en hög kvalitet tenderar att få länkar från hemsidor med stor variation. Gör inte misstaget att skaffa många länkar med kraftfull länkpopularitet, eller PageRank, i förhållande till antalet länkar med lägre länkpopuläritet. En naturlig länktillväxt blandar länkar med olika typer av PageRank-länkar.

• Behåll dina inkommande länkar permanent. Det tar tid för sökmotorerna att hitta nya länkar och att låta dessa påverka relevans etc. Därför bör du alltid se till att dina inkommande länkar är permanenta. Att byta eller köpa tillfälliga länkar kan vi inte rekommendera och det strider dessutom mot Googles riktlinjer. Om Google uppfattar en länk som köpt kommer sökmotorn att bortse från värdet av den länken. För att kunna utvärdera resultatet av dina länkar så bör det gå minst 90 dagar för att du ska vara säker på att du mäter ett korrekt resultat. Ibland kan man se resultat redan under första veckan men det är ofta en temporär effekt vilken kan komma att avta för att sedan öka igen om du behåller länkarna tillräckligt länge.

• Analysera trafik och resultat. När du valt vilka sökord du ska bygga länkar runt är det viktigt att du mäter trafiken sökorden ger samt hur din sajt rankar i sökmotorerna på de aktuella orden för att bedöma om det är värt ansträngningen. Glöm inte att även mäta ”svansen”, dvs. trafiken på olika sökfraser där sökorden ingår.

• Undvik många ”sitewide” länkar. Sitewide-länkar är när en och samma länk syns på tusentals sidor på en domän. Detta kan förekomma i t ex forum etc. Vi rekommenderar inte att skaffa ett stort antal sitewide länkar och speciellt inte om de kommer från orelaterade sidor. Som vi nämnt tidigare så kan många länkar med samma länktext höja en varningsflagga hos sökmotorerna då det ser onaturligt ut. Sitewide länkar förbättrar dock din ranking i sökmotorer som Yahoo! och MSN Search, men glöm inte att de måste vara relevanta. Det är mer naturligt att en hemsida har en hög procent av inkommande ensamma länkar från olika hemsidor och en liten procent inkommande sitewide länkar.

Som Google Premium Partner har Jajja en unik ställning som utpräglad digitalbyrå, med mångårig erfarenhet och djupgående expertis av Google.