Tips om e-handel

Att få besökare till sin nätbutik är normalt den största utmaningen för e-handlare. Framgångsrika e-handlare arbetar ofta med flera olika digitala kanaler som sökoptimering, sponsrade länkar, nyhetsbrev och affiliatemarknadsföring. De stora e-handlarna utnyttjar ofta framgångsrikt tv-reklam.

Sökningar via Google var det vanligaste sättet konsumenter hittade nätbutiken de handlade i senast. Det visar rapporten Att handla på internet som gjorts av Centrum för konsumtionsvetenskap (CFK) på uppdrag av Konsumentverket.

28 procent av de utfrågade konsumenterna instämde helt i påståendet att de hittat den senaste nätbutiken de handlat i via sökmotorer som Google. Det näst vanligaste sättet att hitta en nätbutik var att handla i en butik som man även känner till som fysisk handel. Att hitta butiken via vanlig reklam kom på tredje plats.

Tack och lov har e-handelsplattformarna blivit allt bättre på att synas i sökmotorerna. Av 21 e-handelsystem får tio system högsta poäng och ytterligare fyra klart godkänt utifrån ett sökperspektiv när sökoptimeringsfirman Jajja granskat de vanligaste e-handelsplattformarna i Sverige.

Hela tio av tjugoen testade e-handelsplattformarna fick högsta betyg i Jajjas jämförelse. Star Republic, Askås, Litium Studio E-Handel, DynamicWeb, easyWeb, Icommerce (Magento), Xelera E-handel NX2, SiteDirect, Intelligent Solutions (Interspire) samt Efinity Suite 6 – Intershop fick alla femmor i betyg. Men ofta måste kunden veta vilka funktioner han ska beställa och vilka han inte ska använda för att det högsta betyget ska gälla.

Ytterligare fyra e-handelsplattformar har ett klart godkänt betyg ur sökmotorsynvinkel: Nordisk E-handel, Panagora, Wipcore eNOVA, Jetshop samt HL Design WebShop.

Öka försäljningen

Det går alltid att förbättra försäljningen i en nätbutik. Här är sex konkreta åtgärder som ökar försäljningen:

1. Skriv bättre produktbeskrivningar. De ska vara max tre meningar långa och väcka känslor. Allra helst ska de berätta en historia om produkten och vad den kommer att göra för kunden.

2. Använd video för att visa dina produkter. Rörlig bild är ett kraftfullt verktyg för att berätta en historia.

3. Använd tilläggsprogram från Adobe Flash, Flex och jQuery för att lyfta fram produkter. Skapa rörliga produktvisningar och använd det för att sälja mer. Funktionaliteten gör sajten långsammare, men idag har de flesta bredband.

4. Implementera recensioner och kundbetyg. Studier visar att kundrecensioner kan lyfta försäljningen med så mycket som 30 procent. I en undersökning från MarketingSherpa sa så många som 74 procent av de butiker som implementerat recensioner eller betyg att det ökat försäljningen.

5. Inför rekommendationssystem för att sälja mer. I en fysisk butik exponeras kunden för hundratals produkter. Detta bör du försöka återskapa i e-butiken.

6. Håll utcheckningen på en enda sida. En lång utcheckningsprocess sänker konverteringen. Är det svårt att hålla sig till en sida, se till att kunden i alla fall inte behöver klicka mer än tre gånger för att lägga en order.

Service är vägen till framgång

Priskrig är inte vägen till framgångsrik e-handel. Det är betydligt bättre att satsa på service, då vem som helst under perioder kan vara billigast, men att bli riktigt bra på service bygger lojalitets hos kunderna och får ditt varumärke att skina. När E-tailing Group mäter servicenivån hos e-handlare i sin årliga Mystery Shopping Study så har de nio kriterier som är väl värda att leva upp till för alla e-handlare:

1. E-butiken måste ha 020-nummer.
2. Butiken måste ha en fungerande intern sökmotor.
3. Det måste ta fyra eller färre dagar att få paket.
4. Kundservice måste ge ett adekvat svar på ett mejl inom 24 timmar.
5. Kundservice produktkunskap måste vara 2.0 eller högre på skala till upp till 3.0.
6. Sex eller färre steg till utcheckning.
7. E-postbekräftelse vid leverans.
8. E-postbekräftelse vid lagd order.
9. Lagerstatus på produktsidorna.

Ett sätt att bli bättre på att ge service till kunderna är att skapa bra innehåll i butiken som hjälper dem att hitta rätt produkter. Bra innehåll bygger upp ert varumärke som experter inom ert produktområde. Bra artiklar kan också generera länkar från sajter, bloggar och andra sociala medier som i sin tur höjer er butiksranking i sökmotorer samt genererar direkttrafik. Bra faktaartiklar kan också minska trycket på er kundsupport och minska andelen returer.

Ni kan exempelvis skriva om:

• Vilken typ av produkt ska jag köpa?
• Hur kan man välja mellan produkt A och produkt B?
• Vilken version är bäst för mig?
• Varför använda produkten X jämfört med andra produkter?
• Hur man installerar och/eller monterar produkten X.
• Hur du använder produkten X.
• Fem sätt att använda produkten X för att skapa __.
• Idéer för att använda produkten X i ditt hemmakontor, i skolan och i bilen.
• Tillbehörsguide för produkter.
• Referens- och jämförelsetabell för produkter.

Som Google Premium Partner har Jajja en unik ställning som utpräglad digitalbyrå, med mångårig erfarenhet och djupgående expertis av Google.