Konverteringens ABC

Förbättra konverteringen på din webbplats – och få fler besökare att bli kunder!

Vi vill hjälpa dig att lyckas med dina affärer på nätet och har därför tagit fram detta whitepaper där vi presenterar konverteringens grunder i fyra steg. Använd tankesätten och metoderna som beskrivs för att komma igång med att förbättra konverteringen på din webbplats – och få fler besökare att bli kunder!

1. Vad är konvertering för dig?

Konvertering är när en besökare når det mål som du önskar att besökaren ska nå på webbplatsen. Målen kan vara flera och varierar ofta beroende på webbplats och bransch. Börja därför med att fundera på vilket syfte och mål webbplatsen har för dig. Utgå sedan från dina mål för att arbeta med att förbättra webbplatsen.

Exempel på konverteringsmål:

 • Fler köp
 • Fler intresseanmälningar
 • Fler produkter i varukorgen
 • Fler prenumeranter på nyhetsbrevet
 • Fler nedladdade pdf:er

Andelen av dina besökare som når det uppsatta målet (konverterar), kallas för konverteringsgrad. Detta är ett mått på hur väl webbplatsen uppnår sitt syfte.

2. Vilka är dina besökare?

Det är dina besökare som ska nå målet. För att förstå deras behov och beteende är det viktigt att försöka definiera vilken den typiska besökaren är och hur din målgrupp ser ut. Tänk på att du inte nödvändigtvis är representativ för dina besökare. Undvik exempelvis att använda dig av alltför mycket branschspråk och tekniska formuleringar. Försök sätta dig in i hur besökaren tänker och agerar.

Beskriv målgruppen i några korta meningar genom att utgå från nedan frågor:

 • Vilket kön har besökaren?
 • Vilken ålder är besökaren i?
 • Är besökaren stressad?
 • Har besökaren teknisk kompetens?
 • Vad är besökarens mål med besöket?

3. Konverteringsprocessen

En konvertering sker i flera steg, där alla innehåller viktiga delmoment. Genom att se till att vi följer en tydlig struktur genom processen så lyssnar vi på våra besökares behov och bygger goda förutsättningar för att det ska bli en affär. Oavsett typ av webbplats kan nedan fyra steg användas för att hjälpa besökaren genom processen, från start till mål. Få besökaren att:

3.1. Stanna kvar

När besökaren kommer in på webbplatsen har du bara några få sekunder på dig att övertala besökaren om att stanna. Genom att förmedla ett tydligt budskap och samtidigt locka besökaren vidare in på webbplatsen minskar du risken att många besökare vänder redan i dörren. Du gör din webbplats tydlig genom att se till att besökaren snabbt får svar på följande frågor:

 • Var har jag hamnat?
 • Vad kan jag göra här?
 • Är det intressant nog för att gå vidare in på webbplatsen?

3.2. Hitta rätt erbjudande

När besökaren känner att hen kommit in på rätt webbplats är det viktigt att det är enkelt att hitta på webbplatsens olika sidor och delar. För att skapa en begriplig struktur är det viktigt att se till att webbplatsen följer tre enkla regler:

Låt besökaren navigera på sitt eget sätt

Olika besökare är ute efter olika saker och kommer därför navigera sig fram på webbplatsen på olika sätt. En besökare kanske vet exakt vilken produkt och modell hen är ute efter och väljer att söka på produktnamnet i webbplatsens sökruta. En annan besökare vet vilken typ av produkt hen är ute efter och väljer att navigera in bland en den specifika kategorin för att sedan fördjupa sig i urvalet av produkter. Samtidigt som en tredje besökare besöker webbplatsen spontant för att se om det kommit in några nyheter.

Hur ser dina besökares beteenden ut? Anpassa din navigering så att alla behov fylls, men prioritera den metod som flest besökare föredrar.

Använd ordval som besökaren förstår

Använd ett språk, med termer och ordval, som är lätt för besökaren att förstå och som besökaren själv använder. Undvik att skriva ”tjänster” och förklara istället vad det handlar om, exempelvis ”bokföring” eller ”hårfärgning”. Använd språket över hela webbplatsen, men speciellt i menyer och rubriker för att hjälpa besökaren att hitta och navigera.

Visa var besökaren befinner sig

Visa var på webbplatsen besökaren befinner sig och hur besökaren tar sig tillbaka till tidigare sidor eller framåt till nästa sida eller steg. Du kan exempelvis låta kategorin i huvudmenyn vara utfälld och tydligt markera vilken underkategori besökaren befinner sig i. Eller visa med en knapp formad som en pil att här tar sig besökaren vidare till nästa steg.

3.3. Känna förtroende

Även om besökaren har hittat vad hen letar efter behöver besökaren känna ett förtroende för webbplatsen för att ta det sista steget och konvertera. Om du inte har ett känt varumärke som besökaren redan känner till och litar på är det här bra punkter att tänka på för att få besökaren att förstå att webbplatsen tillhör ett seriöst företag.

Professionell design

Första intrycket bestäms till stor del av den känsla besökaren får av webbplatsens design. Ser webbplatsen ut att tillhöra ett seriöst företag? Det är svårt att beskriva vilken typ av design en besökare upplever som professionell, vilket också kan variera beroende på bransch. Låt känslan avgöra. Förmedlar webbplatsens design en trygg bild av företaget?

Tydlig kontaktinformation

Berätta för besökaren vem som står bakom webbplatsen och hur besökaren kan komma i kontakt med er. Gör kontaktinformation som exempelvis telefonnummer och
företagsuppgifter synliga och lätta att hitta. Var inte blyga med att visa upp bilder på personalen. Det är lättare att göra affärer med någon du fått ett ansikte på.

Omdömen och recensioner

Besökare lyssnar gärna på vad andra tycker om er eller era produkter. Omdömen, recensioner, kundcitat och betyg skapar förtroende genom att visa att ditt företag har nöjda kunder från användare som dem själva.

Visa samarbetspartners/certifieringar

Genom att visa andra kända varumärken spiller deras förtroendekapital över på din webbplats. Visa därför upp eventuella samarbetspartners, utmärkelser eller certifieringar ni har. Exempelvis certifiering med Trygg E-handel, betallösning med Visa, Mastercard eller Klarna, utmärkelse av DI Gasell eller liknande.

3.4. Nå avslut

En besökare ska aldrig behöva fundera på hur den tar sig vidare mot en affär. Gör det enkelt och tydligt för besökaren hur och var avslut nås. Oavsett om det rör sig om att ta sig hela vägen genom kassan, fylla i ett formulär eller ringa upp er så måste det vara tydligt vilket nästa steg är, och hur det ska utföras. Nedan beskrivs två sätt att hjälpa besökaren att nå avslut.

Tydliga Call to Action

Se till att det alltid finns knappar eller symboler som uppmanar och tar besökaren vidare mot nästa handling du vill att besökaren ska utföra. Dessa knappar och symboler kallas call to action och kan exempelvis vara ”Köp”-knappar. En call to action bör ha tydlig kontrastfärg, vara formad som en klickbar knapp och ha en beskrivande text. På så sätt blir den tydlig och beskrivande för besökaren.

Förenkla och korta ner formulär

Tvinga inte besökaren att dela med sig av mer information än absolut nödvändigt. Genom att ta bort onödiga fält går det snabbare och enklare för besökaren att nå målet.

4. Testa och mät

För att veta vad besökaren faktiskt uppskattar och vad som leder till ökad konvertering är det viktigt att testa, mäta och bevaka de ändringar som görs på webbplatsen. Det gör det inte bara lättare att bevisa att vi har haft en bra effekt, utan hjälper också till att upptäcka om vi gjort något som haft negativ effekt. Tänk på att en förändring i design på exempelvis en konkurrents webbplats som visat sig haft positiv påverkan på deras konvertering inte nödvändigtvis behöver ha positiv påverkan på din webbplats.

Det är många saker som påverkar konverteringen, till exempel målgrupp, typ av produkter, tjänster, pris jämfört med konkurrenterna, varumärke m.m. För att vara säker på att ditt arbete har en positiv effekt är det viktigt att följa upp de förändringar som görs för att förbättra användarupplevelsen och konvertering. Att arbeta med konvertering handlar om att kontinuerligt förbättra och förfina. För detta finns en rad olika metoder och verktyg för att testa och mäta detta. Nedan listas några av dem.

4.1. Google Analytics

Googles gratisverktyg för webbanalys gör det möjligt för allt från de minsta till de största webbplatserna att få bättre överblick över stora mängder information om webbplatsen och dess besökare. Allt från antal besökare och hur länge besökaren varit inne på webbplatsen, till vilka produkter besökaren köpt och till vilket pris går att få fram med Google Analytcis. Har du inte redan ett konto rekommenderar vi att du skaffar ett på Google Analytics webbplats.

4.2. Användartest

Genom att observera en besökare som använder din webbplats kan du enkelt hitta områden och faktorer som dina typiska besökare har problem med. Det krävs inte mer än att du ber en person, som passar in i din målgrupp, att utföra ett par uppgifter på webbplatsen. Det vanligaste är att be en vän som inte känner till din webbplats att utföra uppgifter besökare normalt utför på webbplatsen. Sätt dig bredvid personen och observera när uppgifterna genomförs. Det är viktigt att du bara iakttar. Ge inte råd, tipsa, eller bli sur när din vän hjälper dig att upptäcka att din webbplats är krånglig. Efteråt kan ni tillsammans gå igenom vad som gick bra respektive dåligt för att få personens åsikter kring olika delar. På så sätt får du direkt inblick i typiska problemområden och kan börja jobba med att förbättra dessa.

4.3. A/B-test

För att säkerställa att en förändring i design eller layout för en del av webbplatsen faktiskt konverterar bättre än den befintliga kan så kallade A/B-tester genomföras. Det innebär att besökarna slumpas in till två versioner av webbsidan. Hälften av besökarna får då se den befintliga sidan (A) och den andra hälften av besökarna får se en omdesignad version (B). Utifrån ett uppsatt konverteringsmål är det sedan möjligt att svart på vitt se vilken av versionerna som konverterat bäst. Fördelen med ett A/B-test är att det ger konkret resultat på vilken design dina besökare anser är bäst. Nackdelen är att det ofta krävs en del arbete för att få igång ett test. A/B-testverktyg du kan börja testa själv med är Optimizely och Visual Website Optimizer.

Sammanfattning

Konvertering är en viktig bit i ditt arbete med att förbättra webbplatsen. Kom igång redan idag genom att gå igenom din webbplats och jämföra hur väl den följer Jajjas råd och rekommendationer. Gå igenom en sak i taget och var noggrann med att definiera dina mål och förstå dina besökare. Dessa första steg lägger en grund för att lyckas med ditt konverteringsarbete. Börja sedan fundera och undersöka vilken del av webbplatsen du skulle vinna mest på att förbättra. Var finns de största hålen att täta? Våga göra förändringar som kan förenkla för besökaren och glöm inte att mäta och följa upp resultatet av ditt arbete så att du kontinuerligt kan förbättra och förfina din webbplats konvertering. Du kommer garanterat att få en bättre förståelse för webbplatsen och dess besökare. Vilket i sin tur förhoppningsvis leder till ökad konvertering.

Ladda ner

Ladda ner Konverteringens ABC som pdf.

Som Google Premium Partner har Jajja en unik ställning som utpräglad digitalbyrå, med mångårig erfarenhet och djupgående expertis av Google.