Så länkar du rätt

För att synas i sökmotorerna krävs att länkar pekar mot er sajt.

Med rätt länkstrategi kan ni toppa Google på era viktigaste sökord och få många nya kunder. Jajja Communications har erfarenhet från fyra tusen kundprojekt och våra sökexperter beskriver i detta dokument hur ni lyckas med er länkstrategi.

1.0 Rätt inlänkning lyfter din sajt

Att skapa rätt inlänkning till din sajt är grundläggande för att förbättra synligheten i sökmotorerna. Jajja har lång erfarenhet av att arbeta med länkstrategier. Vi ökar antalet länkar till våra kunder från kataloger, samarbeten, egna sajter och relevanta kvalitetssajter för att öka både trafik och länkpopuläritet.

Jajjas metoder beaktar de riktlinjer och normer som är antagna av SEO-branschen som i sin tur bygger på Googles, Bings och Yahoos riktlinjer för sökoptimering. Tänk på att du länkar på ord som du förtjänar att ligga i topp på. Jajjas kunder är ledande i sina respektive branscher och vårt arbete gör därför Googles träfflista bättre.

Läs mer om SEO och jämför oss med sökmotorernas riktlinjer som finns att läsa här:

2.0 Strategisk länkuppbyggnad

För att skapa en framgångsrik länkstrategi är det ett antal saker man bör tänka på. Här följer ett antal tips och råd:

2.1 Relevans är mycket viktigare än Pagerank*

Det första man bör titta på när man väljer sidor att skaffa länkar från andra sajter är relevans. Vi rekommenderar inte att ni enbart skaffar länkar med hög Pagerank. Det är många faktorer hos länkar som bidrar till en hög ranking i sökmotorerna och enbart länkar med hög Pagerank kommer inte att åstadkomma detta. Det är vanligt att sajter med låg Pagerank rankar högt i sökresultaten hos sökmotorerna. Relevanta länkar är viktigare än länkar med hög Pagerank. Relevanta länkar kommer från sajter som berör samma ämne som din egen sajt gör. Om din sajt handlar om fastighetsmäklare så är länkar från olika fastighetsmäklare att föredra framför sidor som handlar om bilar eller hästar.

* En parameter som Google använder för att ranka sajter från 0 till 10. Den bygger på värdet av ingående länkar. Nya sajter har alltid 0 i pagerank. Svenska sajter får aldrig högre pagerank än 8. En sajt kan ranka etta på ett sökord trots pagerank 0.

2.2 Fokusera på rätt sökord

Ankartexten, eller länktexten, som är den läsbara länken du klickar på för att komma till en sajt som länken pekar mot är viktig för hur sökmotorerna bedömer en särskild sida eller sajt. Sökmotorerna associerar din sajt med den länktext dina inkommande och interna länkar har. Om du använder länktexten ”sökmotoroptimering” så kommer det att förbättra relevanspoängen för just ”sökmotoroptimering” för din sajt.

2.3 Variera länktexten

Ankartexterna ska variera eftersom naturlig inlänkning som uppstår spontant varierar. Hundratals länkar med exakt samma ankartext kan sänka en sajt i sökmotorernas ögon då mönstret på de inkommande länkarna blir alltför likartat och inte naturligt. En naturlig länktillväxt innehåller länkar med länktexter som ”klicka här” eller ”företagsnamnet” etc. Länkar till Jajja kan t ex innehålla textlänkar som:

  • Jajja
  • Jajja.com
  • Sökmotoroptimering
  • Internetmarknadsföring
  • SEO
  • Läs om SEO
  • Klicka här

Att använda dina viktigaste sökord som länktext samt att du varierar länktexten kommer att ge dig de bästa förutsättningarna till höga placeringar i sökmotorerna på fler sökbegrepp.

2.4 Länka till sidor som finns kvar

För att undvika onödigt arbete är det viktigt att länka till sidor som kommer att finnas kvar i framtiden, annars går länkkraften förlorad med tiden. De är också viktigt att alla dina inkommande länkar riktas mot rätt form av ditt domännamn. Sökmotorerna kommer att behandla din sajt olika om vissa länkar riktas mot www.dinsajt.com och andra mot dinsajt.com. De två adresserna betraktas som olika sidor. Välj därför hur du ska länka, med eller utan www – detta gäller även för interna länkar. För att inte gå miste om naturliga länkar riktas mot din domän t ex utan www (om du valt att alltid använda www) så bör du skapa en permanent ompekning* från dinsajt.com till www.dinsajt.com.

* En permanent ompekning kallas 301. Läs mer på http://www.webconfs.com/how-to-redirect-a-webpage.php

2.5 Länka djupt i sajtens länkstruktur

Rikta dina inkommande länkar till viktiga undersidor på din sajt. De flesta webbmasters eller seo-tekniker optimerar sajten med de viktigaste och svåraste sökorden på startsidan. Med korrekt intern länkstruktur kommer även dina undersidor att dra nytta av alla länkar som riktats till startsidan, men om du har undersidor som innehåller sökord eller fraser med hög konkurrens så är det en god idé att länka direkt mot dessa undersidor. Fördelen är att du kan få två träffar efter varandra i träfflistan på Google samt att hela sajten indexeras snabbare. Ytterligare en fördel med att djuplänka är att din länkstruktur för hela sajten ser mer naturlig ut.

2.6 Skaffa länkar från sajter som är olika varandra

Sajter som håller en hög kvalitet tenderar att få länkar från sajter med stor variation. Gör inte misstaget att skaffa många länkar med kraftfull länkpopularitet, eller Pagerank, i förhållande till antalet länkar med lägre länkpopuläritet. En naturlig länktillväxt blandar länkar med olika typer av Pagerank-länkar.

2.7 Behåll dina inkommande länkar så länge som möjligt

Det tar tid för sökmotorerna att hitta nya länkar och att låta dessa påverka relevans etc. Därför bör du alltid se till att dina inkommande länkar ligger kvar så länge som möjligt. Att byta eller köpa mycket tillfälliga länkar eller till och med roterande länkar kan vi inte rekommendera och det strider dessutom mot Googles riktlinjer. Om Google uppfattar en länk som köpt kan sökmotorn eventuellt bortse från värdet av den länken. För att kunna utvärdera resultatet av dina länkar så bör det gå minst 90 dagar för att du ska vara säker på att du mäter ett korrekt resultat. Ibland kan man se resultat redan under första veckan men det är ofta en temporär effekt vilken kan komma att avta för att sedan öka igen om du behåller länkarna tillräckligt länge.

2.8 Analysera trafik och resultat

När du valt vilka sökord du ska bygga länkar runt är det viktigt att du mäter trafiken sökorden ger samt hur din sajt rankar i sökmotorerna på de aktuella orden för att bedöma om det är värt ansträngningen. Glöm inte att även mäta ”svansen”, dvs trafiken på olika sökfraser där sökorden ingår.

2.9 Undvik många ”sitewide”-länkar

Sitewide-länkar är när en och samma länk syns på tusentals sidor på en domän. Detta kan förekomma i t ex forum etc. Vi rekommenderar inte att skaffa ett stort antal sitewide länkar och speciellt inte om de kommer från orelaterade sidor. Som vi nämnt tidigare så kan många länkar med samma länktext höja en varningsflagga hos sökmotorerna då det ser onaturligt ut. Sitewide-länkar förbättrar dock din ranking i sökmotorer som Yahoo! och Bing, men glöm inte att de måste vara relevanta. Det är mer naturligt att en sajt har en hög procent av inkommande ensamma länkar från olika sajter och en liten procent inkommande sitewide-länkar.

Ladda ner

Ladda ner Så länkar du rätt som pdf.

Som Google Premium Partner har Jajja en unik ställning som utpräglad digitalbyrå, med mångårig erfarenhet och djupgående expertis av Google.