Sökmotoroptimering på rätt sätt

Att sökoptimera er sajt är nödvändigt för att synas bättre i sökmotorerna.

Med rätt teknik ökar antalet besökare och nya kunder. Jajja Communications har erfarenhet av fyra tusen genomförda optimeringsprojekt och våra sökexperter beskriver i detta dokument hur ni bäst utformar er sajt för att toppa Google.

1.0 Så arbetar sökmotorerna

Sökmotorerna arbetar med automatiserade webbläsare, även kallade spindlar, bots eller crawlers, som ständigt återkommer till de sajter de känner till för att uppdatera sina databaser med nytt innehåll. Samtidigt letar sökmotorerna efter nya länkar som kan leda dem till okänt innehåll hos andra sajter.

Faktumet att sökmotorerna hittar nya sajter genom att följa länkar på sajter de redan känner till understryker vikten av länkning för att synas i sökmotorerna. En grundläggande princip hos sökmotorerna är att de ser länkar som pekar mot din sajt som en omröstning om eller betyg på din sajt. Din sajts värde ökar ju fler som länkar till den. Allra bäst är om populära sajter med liknande innehåll som din sajt länkar till dig.

När en sökmotor hittat en webbplats sparar den ner informationen i sina egna databaser. Användarna söker sedan i sökmotorns databaser och inte på nätet. Är det en sajt med lågt värde – få länkar som pekar mot den – är det inte säkert att sökmotorerna spindlar av alla undersidor av sajten. I värsta fall nöjer den sig med att spara ingångssidan.

Sökmotorerna noterar särskilt titeltaggar*, rubriker, de första orden i början i första stycket och hur ofta orden förekommer i hela texten. Finns det ett särskilt nyckelord i titeltaggen, i rubriken, flera gånger i texten, i mellanrubriker, i webbadressen och även i länktexter som pekar mot texten så kommer sökmotorn att göra värderingen att denna sajt ska komma tidigt i sökresultatet om någon söker på just det aktuella sökordet.

Sökmotorerna har med tiden blivit mycket snabba. Om din sajt är populär och uppdateras regelbundet med nytt innehåll behöver det inte ta timmar för att nytt innehåll ska ha samlats in av sökmotorerna. För en mindre populär sajt kan det ta en månad innan nytt innehåll indexeras. Med hjälp av sajtens statistikverktyg går det att se hur ofta exempelvis Googelbot besöker den.

Google, som är den populäraste sökmotorn, har mer och mer börjat blanda resultat från deras specialsökmotorer som bildsök, videosök, nyhetssök och bloggsök i resultatlistan för det vanliga webbsöket. På vissa typer av sökningar förekommer både videos, bilder och nyheter i den vanliga resultatlistan. Detta visar på vikten att optimera allt material på sin sajt.

* Titeltaggen är den text som syns i den övre ytterkanten av webbläsaren. HTML-koden är <title> --- </title>

Genom att arbeta medvetet med rätt nyckelord i titeltaggar, rubriker, mellanrubriker, alttaggar, länktexter och url-er berättar ni vad som är viktigt för sökmotorerna. Det är en viktig del av sökoptimering, Search Engine Optimization förkortat SEO.

2.0 Skapa en sökmotorvänlig webbsajt

Sökmotorvänlig design är att utforma sin webbplats så att sökmotorerna hittar allt innehåll på sajten utan att hindras av tekniska problem som javaskript, Flash, ramar, en felaktig länkstruktur, sessioncookies eller krav på inloggning. I nästa steg handlar det om att skriva rätt rubriker, texter och länktexter. Besökare som kommer via sökmotorer har aktivt efterfrågat ditt innehåll och är normalt närmare köp eller att beställa en broschyr än någon som flyktigt sett en banner. Med en sökmotorvänlig design kan du öka lönsamheten hos din webbsajt.

Den som är bra positionerad i sökmotorerna kommer att stärka sitt varumärke genom att finnas tillgänglig när kunderna efterfrågar relevant information. Genom att skapa intressanta textresurser och nyttiga verktyg utöver ren produktreklam och företagspresentationer kommer både användarna och sökmotorerna att hitta er och gilla er webbplats.

Glöm aldrig att sajten först och främst ska utformas för besökarna och först i andra hand för sökmotorerna. En allt för hårt optimerad sajt kan skrämma bort besökarna. Det är meningslöst att få tusentals besökare via sökmotorer om allt för få konverterar*. Vanliga människor måste kunna läsa texter och uppfatta designen som attraktiv. Om din målgrupp älskar Flash bör du använda det trots nackdelar ur sökmotorsynpunkt. Läsaren är den primära läsaren och sökmotorerna den sekundära när du skapar en vinnande design.

Att finnas med i mänskligt redigerade söktjänster såsom Yahoo, Open Directory och KTHNOCs katalog har ofta en god inverkan på placeringarna i de vanliga sökmotorerna. Om de vanliga besökarna gillar din webbplats ökar du chanserna att komma med i flera kataloger och få länkar från vanliga sajter och bloggar. På så vis är det viktigaste medlet för att komma högt i Google att ha användare som gillar din sida, som hittar vad de söker efter och länkar till dig.

* Genomför ett köp, beställer en broschyr, lämnar sina kontaktuppgifter eller någon
annan handling som du vill att besökarna ska göra.

3.0 Fem grundregler för god webbdesign

3.1 Lätt att läsa

Besökare läser inte texter på webben utan skummar snarare igenom innehållet. Därför är det viktigt att texter på webben har tydliga ingresser, relevanta rubriker och underrubriker samt en lagom nivå på språket utan för långa mening. Punktlistningar och att feta nyckelord är ett annat sätt att peka ut viktigt innehåll för den flyktiga besökaren. Beslutet att klicka sig bort från din sajt tas på någon sekund. Tydlighet i struktur underlättar även för dem med funktionshinder. Chansen att användaren bokmärker, återvänder till och länkar till din sida ökar om besökaren enkelt kan läsa och förstå innehållet.

3.2 Lätt att navigera

En webbplats måste vara enkel att navigera på. Menyerna bör vara tydliga och med bra rubriker. Besökare som via en sökmotor kommer direkt in på en undersida ska kunna ta sig till vilken sida som helst på webbplatsen med ett fåtal klick. Det är bra om menyerna visar var undersidan finns i webbplatsens hierarki, exempelvis kan menyn visa aktuell undersidas kategori i utfällt läge. Dessutom bör alla undersidor innehålla direktlänkar till andra undersidor som är relevanta.

3.3 Lätt att hitta

En webbsida som inte går att hitta via sökmotorerna får normalt färre besökare. En webbsajt måste finnas med i de stora sökmotorernas index och gärna i populära kataloger som Open Directory. Länkar från bloggar och sajter driver både direkttrafik och stärka sajtens anseende i Google och andra sökmotorer.

3.4 Oföränderlig layout och design

Undersidor ska vara enhetliga i utseende och funktionalitet. För det första blir det lättare att navigera på webbplatsen om menyn alltid finns på samma ställe, rubriken alltid är lika stor etc. Dessutom blir marknadsgenomslaget bättre om alla sidor håller sig till företagets grafiska profil. Avvikelser från den grafiska profilen ser amatörmässiga ut och skadar varumärket lika mycket om de sker på internet som om i tryck.

3.5 Snabb att ladda ned

En sida ska vara snabb att ladda. Idag har nästan alla hushåll tillgång till bredband, men i takt med att sidor kan innehålla mer data har kraven på bildkvalitet och design höjts. Därför kan webbplatser fortfarande vara långsamma att ladda ned. Var uppmärksam på webbhotellets kapacitet. Ofta finns flaskhalsen inte hos användarna utan hos den dator som agerar server. Sådana flaskhalsar stör både användare och sökmotorer som kan ha problem att indexera webbplatser som ligger på långsamma webbhotell. Se också till att ditt webbhotell finns nära dina besökare. En europeisk webbplats bör knappast hyra in sig på ett webbhotell i USA.

4.0 Teknisk sökmotoroptimering

Här följer några enkla tekniska steg som kommer att förbättra din synlighet i sökmotorerna.

4.1

Varje enskild sida på din sajt bör ha en unik titeltagg med rätt nyckelord. Detta påverkar inte bara din synbarhet utan ökar även användarnas klickfrekvens.

4.2

Ni ska ha relevanta rubriker märkta med html-taggarna H1, H2 eller H3. Olika stycken i dina texter bör vara märkta med korrekta taggar. Ofta så används <span> och andra taggar för detta vilket är felaktigt. Sökmotorerna läser och prioriterar korrekta rubriker.

4.3

Skapa en Google Sitemap som läggs i rootmappen hos ditt webbhotell. På http://www.google.com/webmasters/ kan du registrera din sajt och skapa en webbplatskarta så att Google enkelt kan hitta alla sidor på sajtn. Med det verktyget får du också en diagnos på din sajt så att du enkelt hittar eventuella hinder för Google.

4.4

För att underlätta för vanliga besökare och andra sökmotorer att hitta på din sajt bör du skapa en sajtkarta (eng Sitemap) över alla dina sidor som du länkar till från din ingångssida. En sajtkarta är en undersida som översiktligt länkar till alla viktiga sidor på din webbsajt. Här har du dessutom full frihet att skriva bra länktexter. Sajtkartan bör inte innehålla mer än 100 länkar per sida, blir det fler bör länkarna delas upp på undersajtkartor.

4.5

Unika beskrivningar för alla sidor. Att ha unika ”meta descriptions” kommer inte att öka din ranking i sökmotorerna men att skriva bra beskrivningar med prioriterade sökord i kommer att öka din klickfrekvens. Tänk på att sökmotorer som Google markerar sökord, som återfinns i texterna, med fet text.

4.6

Markera viktiga sökord i texterna med taggen <strong>. Detta gör man för att framhäva viktiga sökord och det tar sökmotorerna hänsyn till. Ofta så använder man taggen <b>, för bold text, men det är en grafisk renderingsfunktion (http://www.w3.org/TR/html4/present/graphics.html#h-15.2.1) medan <strong> (http://www.w3.org/TR/html4/struct/text.html#h-9.2.1) är textstruktur för framhävande av viktig text.

4.7

Testa din kod. Med hjälp av http://validator.w3c.org kan du kontrollera att din kod är korrekt. Detta är viktigt för att se så att det inte finns några hinder för att sökmotorerna ska kunna se hela innehållet på din sajt.

4.8

Utnyttja alternativa texter för bilder. Använd alt-taggen* till dina bilder för att beskriva dem i text. Skriv också rätt nyckelord i texter kring bilderna och namnet på själva bildfilen bör innehålla viktiga nyckelord.

4.9

Använd titelattribut på dina interna länkar. På det sättet så beskriver du för både besökare och sökmotorerna vilken information länken leder till.

4.10

Istället för att döpa dina webbadresser, url-er, till index.php?id=1 så bör adresserna skrivas om med exempelvis mod_rewrite för apache och isapi_rewrite för IIS enligt modellen ”www.dinsite.se/boka-flygbiljett/” eller ”www.dinsite.se/bilar/begagnat/”. Detta kommer öka klickfrekvensen. Om du inte har möjlighet till att använda en rewrite regel kan du döpa dina filer till exempelvis ”hotell.html”.

* Alt-taggen är den text som visas om bilden av olika anledningar inte kan visas. Alt-taggen ger även synskadade ledning när de surfar på en sajt.

5.0 Tekniker som sökmotorerna inte accepterar

Det finns ett antal tekniker som kan ge kortsiktiga resultat men som sökmotorerna förbjuder. Använder man sig av dessa så riskerar man att bli helt eller delvis avstängd ur sökmotorerna. Vi rekommenderar därför inte att man använder sig av följande tekniker:

5.1

Skapa aldrig innehåll som döljs för användare eller sökmotorer. Att skapa ett innehåll som visas för sökmotorer och ett annat som visas för vanliga besökare kallas för ”cloaking” och är inte tillåtet av sökmotorerna.

5.2

Skaffa inte tusentals länkar på kort tid. En onaturlig länktillväxt kan innebära försämrad ranking i sökmotorerna.

5.3

Onaturlig upprepning av sökord eller sökfraser är inte tillåtet av sökmotorerna. Om sökmotorerna anser att en text har för hög andel av ett sökord så kommer sidan att nedvärderas i rankingen. Inte heller dina besökare uppskattar ”nyckelordspamming”.

5.4

Det är inte tillåtet att kopiera innehåll från andra sidor. Duplicerat innehåll kommer inte heller att synas i sökmotorerna eller få en så låg ranking att ingen hittar sidorna. Därför är det lönlöst att skapa sidor med samma eller ett alltför likartat innehåll för att få fler sidor att driva trafik på.

Ladda ner

Ladda ner Sökmotoroptimering på rätt sätt som pdf.

Som Google Premium Partner har Jajja en unik ställning som utpräglad digitalbyrå, med mångårig erfarenhet och djupgående expertis av Google.